Postoy.sk

20.11.2012 13:31

Muzikál s navigáciou srdca: https://www.postoy.sk/node/3849

Mládež trávi voľný čas rôzne. Sú takí, ktorých nič nebaví, ale našťastie aj takí, čo svoj talent neskrývajú, dokonca ho využívajú na ohlasovanie Božej lásky. Kultúrno-informačné centrum Veľký Šariš dalo dokopy skupinku ľudí z Veľkého Šariša, Prešova a okolia, ktorá sa našla v túžbe evanjelizovať divadlom. Muzikálom Volajte ma Meggi.

Ako sa to dá a či môže priniesť divákom duchovný zážitok? Cez výber hercov na ozajstnom kastingu, písanie scenára, mesiace skúšania a modlitieb, komponovanie hudby a nahrávanie pesničiek, cvičenie choreografií napokon prišiel výsledok.

Celé to funguje nejako takto. Boh dal niekomu talent a vnukol mu myšlienku to realizovať. Vybral si mladú, skromnú, útlu žienku Katarínu Pirohovú. Autorku scenára nielen tohto muzikálu, ale aj predošlého (Farár z (M)Arsu). Katarína dostala nápad, že tento raz bude hlavnou hrdinkou sv. Mária Magdaléna: „V našom predstavení sa nesnažíme o vernú rekonštrukciu jej života. Chceme ju ukázať ako ženu, ktorá vo svojom živote zažila čosi zvláštne – ktosi jej dal nádej, že sa môže zbaviť svojej neslávnej minulosti, že môže prekonať predsudky, ktoré voči nej má spoločnosť a že ju niekto bude mať rád aj napriek jej chybám a zlozvykom.“

Hercami sú prevažne mladí študenti či pracujúci a duchom mladí nadšenci divadla. Silu predstaveniu však nedáva len láska k umeniu, ale túžba odovzdať ďalej posolstvo o Láske z kríža. „Naším zámerom bolo pripraviť predstavenie nielen, no predovšetkým pre mladých ľudí, ktorí prehodnocujú zdedené názory a presvedčenie, v ktorom boli vychovaní, hľadajú seba i pravdu o svete a oťukávajú dôležitosť morálnych a mravných zákonov v spoločnosti. Hovoríme o snoch i zraneniach mladých a o tom, ako nájsť ten pravý orientačný bod, podľa ktorého bude navigácia srdca najlepšie fungovať. Hovoríme o stretnutí so živým, vzkrieseným Kristom a tiež o odpustení," hovorí autorka a režisérka v jednej osobe.

Už po tohtoročnej júnovej premiére bolo jasné, že z diela čerpajú nielen diváci, ale aj tvorcovia a účinkujúci. „Zišli sme sa taká partia, že začínam mať pocit, že čím viac hráme, tým si viac z toho odnášame hlavne my herci a až potom ten divák. Naplnenie, povzbudenie, zdieľanie, kamarátstva, jednoducho Pán nás tam chcel mať spolu, aby sme tvorili spoločenstvo a (nielen) preto treba hrať!“ tvrdí jedna z herečiek Stanka Jarkovská. „Tento muzikál robí neskutočné zázraky! Raz možno o tom napíšem svedectvo. Boh robí veľké veci!“ pridáva sa aj Veronika Peržeľová.

Tanečné choreografie sú pripravené Henrietou Háberovou, vedúcou Tanečného divadla Bodies, ktoré pôsobí pod Kultúrno-informačným centrom Veľký Šariš. Autorom hudby k muzikálu je Július Selčan mladší. Dielo tým dostáva aj kúsok profesionality. Tá v spojení s myšlienkou a zámerom divadla vytvára zážitok, ktorý dokáže aj rozplakať. Od priblíženia radosti zo zmŕtvychvstania a možno aj prežitia, že Duch Svätý je tu stále s nami, aby nás viedol v našich každodenných situáciách.

Jana Vilmanis